< НАЗАД

Кличко: Децентралізація для України – не панацея і не троянський кінь, а вимога часу і цей шлях ми повинні пройти

12.09.2015

Віталій Кличко наголосив, що децентралізація в Україні це – вимога часу. Польща, країни Балтії та Західної Європи давно й успішно завершили цей процес. «Децентралізація – це передача владних повноважень ближче до людей, туди, де проблеми краще видно та легше вирішити. Ми багато говоримо про децентралізацію, а потрібно більше робити. Цей шлях ми повинні пройти», – підкреслив мер.

Мер також зазначив, що так званого «особливого статусу» в змінах до української Конституції немає. «Є «особливості здійснення самоврядування в окремих районах». Тобто самоврядування є однаковим по всій Україні, але в окремих випадках може здійснюватися в особливий спосіб, навіть, обмежуватися, але – не збільшуватися в повноваженнях! Нічого нового тут немає – якраз чинна Конституція передбачає особливий статус столиці та можливість такого статусу для інших міст», – наголосив Кличко.

Міський голова додав, що сьогодні деякі політичні сили намагаються, роздмухуючи події навколо змін до Конституції, здобути собі електоральні бали на майбутніх місцевих виборах. «Вважаю, це – політичні спекуляції. І мені так здається, і про це говорять експерти, що після виборів парламент спокійно проголосує за зміни до Конституції. І 300 голосів – буде», – додав Віталій Кличко.

Віталій Кличко також наголосив на тому, що в контексті децентралізації досі відкритим залишається питання організації влади в Києві. «Ми вважаємо, що столиця повинна мати самоврядування, незалежне від центральної влади. Кияни вимагають швидких кроків та вирішення проблем, але як це можна зробити, коли треба узгоджувати все в Кабінеті міністрів. Ми не можемо без рішення Верховної Ради навіть евакуйовувати автомобілі, припарковані з порушеннями», – зазначив мер.