< НАЗАД

Кличко взяв участь у відкритті Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства», який відбувається в Києві за підтримки міжнародних партнерів

20.04.2023

Мер Києва та голова Асоціації міст України Віталій Кличко взяв участь у відкритті Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства», який відбувається в Києві 20-21 квітня за підтримки міжнародних партнерів. Саміт зібрав лідерів громадського сектору, засновників відкритих громадських просторів (хабів), донорів та представників міжнародних організацій.

Кличко підкреслив, що важливим завданням сьогодні є подальший розвиток ефективного партнерства між владою та громадянським суспільством – задля відбудови країни та столиці. Київ продовжує розбудову місцевого самоврядування і демократичних інструментів для громади. На саміті відбудуться дискусії за участю представників міського самоврядування та європейських муніципалітетів. Кличко відкрив захід разом з Генеральним секретарем Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

Мер Києва наголосив, що за час повномасштабної війни, з якою росія вдерлася в Україну, місто змогло оперативно адаптуватися до викликів нової реальності. У перші тижні і місяці війни головним завданням було підготувати столицю до оборони, допомагати в евакуації жителів, які виїжджали, зробити все для життєзабезпечення столиці та її мешканців, які залишалися в Києві.

«І зробили ми це за активної участі та долучення громади. І влада столиці, і її громадяни продемонстрували неймовірну єдність, рішучість та незламність духу. Як українські військові на передовій дають відсіч окупанту, так громадянське суспільство в тилу формує ініціативи для допомоги захисникам і цивільному населенню, яке постраждало від війни», – зазначив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що важливим завданням сьогодні є подальший розвиток ефективного партнерства між владою та громадянським суспільством – задля відбудови країни та столиці, подальшого розвитку місцевого самоврядування та демократії в Україні. Кличко нагадав, що вже не перший рік Київ працює над розбудовою місцевого самоврядування і демократичних інструментів для громади.

«Головним проектом у цьому напрямку став міський застосунок «Київ Цифровий». Через нього кияни у своєму смартфоні можуть користуватися не тільки міськими сервісами, такими як транспортна карта, QR-квитки, оплата за паркування, повернення евакуйованої автівки. А й мають можливість проголосувати за міські петиції, за проекти громадського бюджету. Та взяти участь в опитуваннях на суспільно важливі теми, щоб міська влада знала реальну думку і прагнення киян та враховувала її, ухвалюючи управлінські рішення», – сказав мер Києва.

Кличко наголосив, що про ефективність такого механізму свідчать деякі факти: 300 000 киян долучилися до голосування за перейменування міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами. За це віддали майже 9 млн. голосів. Мер Києва впевнений, що такого масштабу залучення жителів не має жодне місто не тільки в Україні, а й в Європі.

«Проте ми розуміємо, що розвивати потрібно не тільки електронну демократію. Бо вона не може повною мірою замінити живе спілкування, дискусію та розвиток діалогу в громаді. Тому особливу увагу ми приділили і пошуку нових форматів, аби налагодити більш системну співпрацю та партнерство. Такою інституцією стали муніципальні відкриті громадські простори «Vcentri HUB», – зауважив мер столиці.

Це – ресурсні й експертні центри, що забезпечують підтримку громадських ініціатив, системну співпрацю між органами влади, бізнесом та неурядовими організаціями. Вони оперативно трансформуються, реагуючи на нові виклики, і посилюють можливості спільного та інтегрованого планування й управління містом. На сьогодні цей майданчик об’єднав вже понад 400 громадських організацій міста та активно розвивається. Київ планує найближчим часом створити такі простори в кожному районі столиці.

«Національна демократія не може існувати без демократії місцевої. Сьогодні ми позитивно оцінюємо розвиток місцевого самоврядування в Україні. Сталося це завдяки реформі децентралізації влади від 2014 року. Сподіваємося, Україна і надалі буде рухатися в напрямку демократії, розвивати місцеве самоврядування», – зазначив Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.