< НАЗАД

Кличко: Підвищення цін на метро є вимушеним кроком

13.12.2014

За словами мера, підвищення тарифів на проїзд в метрополітені – дуже болюча тема для тих, хто користується цим видом транспорту. “У нас сьогодні найдешевший проїзд в метро в світі. Але метрополітен повинен працювати, має підвищуватися рівень безпеки, оновлюватися рухомий склад. Нам потрібно ремонтувати ескалатори, продовжувати будувати нові станції метро, погасити заборгованість по зарплаті”, – сказав мер. Водночас, наголосив Віталій Кличко, маючи невисокий рівень тарифів це складно зробити. “І ми вимушені підняти ціну. Сьогодні, щоб метро ефективно та безпечно працювало, ми вимушені це зробити”, – сказав мер. Він зауважив, що це – непопулярне рішення, але в умовах зростання інфляції та цін на енергоносії інакше неможливо.

Кличко зауважив, що сьогодні киян цікавлять куди підуть гроші від підвищення тарифів на проїзд. За словами мера, з 1,5 млрд грн, які планує отримати метрополітен в 2015 році, 800 млн грн – податки та зарплата, 150 млн грн – плата за енергоносії, 300 млн грн – підуть на погашення боргів за оновлений склад вагонів та на оновлення технічного забезпечення. “Все інше – піде на розвиток метрополітену та його утримання”, – сказав він. Крім того, наголосив Київській міський голова, гостро стоїть питання про проведення ремонту деяких підземних тунелів, оскільки швидкість потягів метро на деяких ділянках не перевищує 20-30 км\год через їх зношений стан.

Віталій Кличко зауважив, що на жаль, наступного року через низький рівень фінансування неможливо буде відкрити нові станції метро. “Ми зможемо відкривати станції в тому випадку, якщо Києву в повному обсязі будуть повертатися податки на доходи фізичних осіб”, – сказав він. Кличко наголосив, що з бюджету Києва щороку вилучають майже 9 млрд грн ПДФО, в той час як, наприклад, побудувати новий Подільсько-Воскресенський міст коштуватиме 4,5 млрд грн.